EINDCONCLUSIE: WELKE VENTILATIE?

Wanneer we moeten kiezen tussen ventilatiesystemen C en D moeten we rekening houden met verschillende voor- en nadelen.

Een systeem D gaat de af- en aanvoer van lucht in balans houden én filteren wat ideaal is voor het comfort en luchtkwaliteit.

Bij het ventilatiesysteem C is er het verlies aan warmte door gebrek aan de warmteterugwinning. Wanneer het in de winter -10° buiten is dan komt er ook lucht binnen van die temperatuur.

Hierdoor moet u meer gaan verbruiken om dit te compenseren. Systeem D zorgt voor de aanvoer van reeds opgewarmde lucht waardoor het verlies aan warmte tot een absoluut minimum blijft.

Ook in de zomer heeft een systeem D het duidelijke voordeel. Bij een systeem C komt er dan warme tot zeer warme lucht binnen. Hierdoor moet u meer gaan koelen met bv. een airconditioning, wat dan weer een hoger elektrisch verbruik geeft.

Hs-Group bvba raadt af om een systeem C te installeren in een sterk geïsoleerde woning of een passieve woning. Dit doet haast alle inspanningen van isolatie teniet. De beste systeem voor ventilatie is een D systeem met warmte recuperatie.

SYSTEEM C – MECHANISCHE VENTILATIE

Systeem C of mechanische ventilatie zuigt de vervuilde lucht af in ‘natte’ ruimtes zoals badkamer, keuken en toilet. De verse lucht komt binnen via luchtroosters boven de ramen in droge ruimten als de woonkamer en slaapkamer. Via doorstroomopeningen gaat de lucht naar andere ruimtes. Zo ontstaat er een optimale luchtcirculatie van gezonde lucht in de gehele woning.

Voordelen van systeem C zijn:

 • Ideaal voor renovatieprojecten waar de lucht niet op natuurlijke wijze kan worden afgevoerd
 • Werkt in combinatie met hernieuwbare, duurzame warmtebronnen zoals warmtepompen en condensatieketels
 • Actieve geluidsisolatie zorgt voor fluisterstille ventilatie
 • Energiezuinig door EC gelijkstroomventilator
 • Eenvoudig te reinigen

 

SYSTEEM D – BALANSVENTILATIE

Systeem D of balansventilatie betekent dat aan- en afzuiging van lucht volledig automatisch gebeurt. Zowel in natte als in droge ruimten gebeurt de afzuiging mechanisch. Zo ontstaat het meest optimale klimaat in de woning. Vasco biedt enkel systemen D aan met warmteterugwinning. Bij ventilatie met warmteterugwinning wordt koude toegevoerde buitenlucht verwarmt met de warme afgevoerde binnen lucht. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Dit maakt systeem D met warmteterugwinning zeer energiezuinig.

Voordelen van systeem D zijn:

 • Maximale energiebesparing door warmteterugwinning met balansregeling
 • Gezond binnenklimaat door optimale ventilatie
 • Fluisterstille ventilatie
 • Laag verbruik door energiebesparende ventilatoren
 • Aanzienlijke EPB-reductie
 • Gegarandeerde balans door constante debietregeling

< Terug