VERBRUIK VAN VENTILATIE

Voordat we het verbruik van beiden ventilatiesystemen vergelijken, moeten we goed beseffen dat er bij ventilatie twee soorten verbruik zijn: – het elektrische verbruik van de ventilator(en) van de ventilatie unit. – Het verlies aan warmte in de woning door te ventileren en het verbruik om dit te compenseren.

Verbruik van ventilatie bij Systeem C

Bij systeem C gebeurt de toevoer van verse lucht via roosters in muren of ramen en de afvoer in natte ruimtes via een ventilator. De enige elektrische kost bij een systeem C is het verbruik van die ventilator.

Een minpunt aan een systeem C is dat de buitenlucht in de herfst en vooral de winter onverwarmd en in de zomer on-gekoeld binnenstroomt. Om deze afkoeling te compenseren moet u dus meer gaan verbruiken. En in de zomer moet uw koelsysteem intensiever gaan draaien, wat resulteert in een hogere elektriciteitsfactuur.

U gaat dus uiteindelijk meer verbruiken. En dat terwijl u net zoveel inspanningen deed om uw woning zo goed mogelijk te isoleren en minder te verbruiken.

Verbruik van ventilatie bij Systeem D

Bij een systeem D gebeuren zowel de toevoer van verse lucht en de afvoer van gebruikte lucht helemaal mechanisch. Dat betekent dat er twee ventilatoren zijn die inderdaad meer verbruiken dan één ventilator. Maar dit weegt niet op tegen het grote voordeel van warmteterugwinning.

Bij een systeem D met warmteterugwinning wordt de warmte van de afgezogen binnen lucht afgegeven aan de aangezogen buitenlucht. Hierdoor moet u slechts zeer beperkt gaan bij verwarmen om dit te compenseren. In de zomer gebeurt het omgekeerde. De warme buitenlucht die binnenstroomt wordt eerst afgekoeld door de koelere binnen lucht.

Samengevat

Het miniem elektrisch meerverbruik van een extra ventilator in een systeem D weegt niet op tegen de grote energieverliezen die er zijn bij een systeem C. Dankzij de energieterugwinning van een ventilatiesysteem D gaat u een beduidend minder verbruik hebben dan bij een systeem C.

Bij een systeem C komt er immers rechtstreeks koude tot zeer koude lucht binnen waardoor u meer moet gaan verbruiken om dit te compenseren. Bij een systeem C komt er in de zomer ook (zeer) warmte buitenlucht binnen. Hierdoor gaat u meer moeten koelen met een koelsysteem, wat dan weer een hoger verbruik geeft.

< Terug