WAAROM VENTILATIE MET WARMTE RECUPERATIE HET BESTE IS ?

Ventilatie is eigenlijk vrij simpel. Dagelijks leven in huis zorgt voor een binnen lucht die vochtig en vuil is. Deze moeten we vervangen door verse buitenlucht. Dat gebeurde vroeger op natuurlijk wijze omdat we bijna of niet isoleerden. Vandaag isoleren we onze woning echter zo zwaar dat we ventilatie extra moeten voorzien. Het beste systeem hiervoor is ventilatiesysteem D met warmte recuperatie.

HOE WERKT VENTILATIE MET WARMTE RECUPERATIE ?

Bij ventilatie met warmte recuperatie gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnen lucht  volledig mechanisch door 2 ventilatoren.

De verse buitenlucht wordt aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. Dit komt terecht in de ‘droge ruimtes’ zoals leefruimtes en slaapkamers. Ook de gebruikte binnen lucht in ‘natte ruimtes’ zoals keuken en badkamer verdwijnt via ventielen. Deze zitten in het plafond geïntegreerd.

Een systeem D voert dus op volledig mechanische wijze de gebruikte binnen lucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Daarom ook vaak de term ‘balansventilatie’.

1. DE AANGEZOGEN BUITENLUCHT WORDT ACTIEF VERWARMD

Probleem met ventilatie is dat bij een gewoon ventilatiesysteem koude buitenlucht binnenkomt in een verwarmd huis. Je moet dus meer verbruiken om de temperatuur op peil te houden. Daarom dat de beste manier van ventileren een ventilatiesysteem D is met warmte recuperatie.

Een systeem met warmte recuperatie geeft warmte van de afgezogen binnen lucht af aan de aangezogen buitenlucht. Zo gaat er haast geen warmte verloren.

2. DE VERSE BUITENLUCHT KOMT VIA FILTERS DE WONING BINNEN

Bij een ventilatiesysteem met warmte recuperatie wordt de aangezogen buitenlucht eerst op temperatuur gebracht. Dit heeft een belangrijk positief effect op het E-Peil van uw woning. 

Het ventilatiesysteem D met warmte recuperatie filtert ook eerst alle lucht die binnenkomt. In het systeem zitten elektrostatische en anti-bacteriologische filters. Deze filteren actief pollen, stuifmeel of stof. U krijgt dus de meest zuivere lucht binnen. 

3. GEEN GEVOEL VAN TOCHT IN DE WONING

Bij een ventilatiesysteem met warmte recuperatie gebeurt het aanzuigen van verse buitenlucht en het afvoeren van binnenlucht geheel mechanisch en in balans. U ondervindt dus geen hinder van koude lucht of gevoel van tocht.

4. WARMTE RECUPERATIE ZORGT VOOR EEN MINIEM VERLIES AAN VERBRUIK

Bij ventilatie gaan we de gebruikte binnen lucht vervangen door verse buitenlucht. Maar die binnen lucht is doorgaans veel warmer dan de lucht buiten. Logisch, want deze wordt ook actief verwarmd. Natuurlijk, bij gewone ventilatie komt er (veel) koelere buitenlucht binnen in de woning.

Hierdoor moet u extra gaan verbruiken terwijl u al heel veel inspanningen deed om dit te beperken. Ventilatie met warmterecuperatie lost dit heel simpel op. In het systeem zit een warmtewisselaar die de warmte van de gebruikte binnen lucht onttrekt en afgeeft aan de buitenlucht.

Hierdoor is er haast geen verlies van warmte en hoeft u niet extra te verbruiken.

5. VOLLEDIGE BYPASS ZORGT VOOR ZOMERNACHTVENTILATIE MET KOELERE LUCHT

Het ventilatiesysteem met warmte recuperatie beschikt over een volledige bypass. Deze zorgt ervoor dat in de zomer bij warm weer de woning geventileerd wordt met koele buitenlucht. Deze bypass gebeurt volledig automatisch.

< Terug